CUMHURİYETİN 100. YILINDA KURTULUŞ SAVAŞININ YÜZ YÜZ GENÇ KAHRAMANINI SAHNELERDE ANDI
Cumhuriyetin 100. yılında yurdun dört bir yanından gelen 100 öğrencinin katıldığı ‘Anadolu Hayali Kahraman Okulları’ dans tiyatrosunun galası dün akşam yapıldı. Öğrenciler klasik kostümler ve halk oyunları eşliğinde vatan için canlarını veren, Milli Mücadele’de destanlar yazan kahraman öğrencileri sahneye çıkardılar.
Kültür ve sanatı buluşturan ‘Anadolu Hayali Kahraman Okulları’ projesinin galası Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde (MKM) gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 45 kampüsü bulunan Mektebim Koleji, geleneklerine sahip çıkan sosyal bir nesil yetiştirmek amacıyla Forte Academy ile iş birliği yaparak 30’dan fazla kampüsten öğrencilerin katılımıyla geleneksel bir sahne projesi oluşturdu. İstanbul’dan Denizli’ye, Diyarbakır’dan İzmir’e, Edirne’den Mardin’e, Ankara’dan Şanlıurfa’ya, Kocaeli’den Batman’a yurdun dört bir yanında kampüsleri bulunan Mektebim Koleji öğrencileri aylardır büyük şovun uzmanı. eğitimcilerden eğitim aldı. Birçok akademisyen de projeye danışmanlık yaptı.
Türkiye’nin 7 bölgesinden 100 öğrencinin sahneye koyduğu ‘Anadolu Hayal Kahraman Okulları’ galasına Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, Mektebim Koleji CEO’su Elif Çağlayan, eğitim yöneticileri, veliler, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
KAHRAMAN MEKTEPLİLER’İN HİKAYELERİ PROFESYONEL MÜZİKLE ANLATILIYOR
İlkokuldan liseye kadar farklı kademelerde öğrenim gören 100 öğrenci, Çanakkale Savaşları’na gönüllü olarak giden ve bir daha geri dönmeyen ‘Kahraman Okullar’ın hikâyelerini, profesyonel müzik eşliğinde geleneksel kostümler ve halk oyunları eşliğinde anlattı. Salonu dolduran konuklar, gösterim sırasında hem tarihi bir yolculuğa çıktılar hem de duygusal anlar yaşadılar. Gösteriden elde edilecek gelirin, 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremlerden etkilenen çocukların eğitimine bağışlanacağı açıklandı.
Gösterinin ardından proje sahibi Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, Mektebim Koleji CEO’su Elif Çağlayan, Forte Academy Kurucusu ve ‘Anadolu Rüya Kahraman Okulları’ projesi Sanat Direktörü Okan Gürbüz kısa birer konuşma yaptı.
‘GELENEKSEL OLACAK’
Günün anlam ve önemine dikkat çeken Mektebim Koleji Kurucusu Kalko, ‘Bugün çok heyecanlı ve gururluyuz. Cumhuriyetin yüzüncü yılındayız; Biz vatanımızın ne kadar çetin olduğunu, savaşlarda ne kadar şehit verildiğini bilen bir nesiliz. Bu özel yılda Çanakkale Savaşları’nda şehit olan liselilerimiz anısına Türkiye’de 30’a yakın okuldan 100 öğrencinin katılımıyla ‘Kahraman Okullar’ temalı gösteri gösterisi düzenledik. Askerlerimiz şehit olduğu için İstanbul Erkek Lisesi, Trabzon Lisesi ve Kayseri Lisesi gibi birçok lise öğrencilerini Çanakkale Savaşlarına gönderdi. Lise öğrencilerimiz savaşa gittiler ve bir daha geri dönmediler. Ne yazık ki bu liseler uzun yıllar mezun veremediler. Hatta İstanbul Erkek Lisesi’nin sarı beyaz olan renkleri bu durumdan sonra sarı ve siyaha dönerek matem rengine dönüştü. Eğitimciler olarak en büyük amacımız öğrencilerimizi sınavlara hazırlamanın yanı sıra vatanını, milletini, bayrağını seven, vatanı kazanmanın ne kadar zor olduğunu bilen nesiller olarak yetişmelerini sağlamaktır. O yüzden bu ve benzeri çalışmalarımıza her zaman devam edeceğiz. söz konusu.
‘KOLEJLERİN GÖREVİ ÖĞRENCİLERİ SADECE SINAVLARA HAZIRLAMAK DEĞİL’
Mektebim Koleji CEO’su Elif Çağlayan, Kahraman Okullar projesinin bir Türk projesi olduğunu vurguladı. Çağlayan, “Kahraman öğrenciler, milli kültürüne, mirasına, tarihine ve değerlerine sahip çıkan öğrencilerin hikayesidir. Çanakkale Savaşları’nda 15-16 yaşlarında talebelerimiz, savaşa gidip de dönmeyen kınalı kuzularımız oldu. Bugün öğrencilerimiz hikayelerini anlatıyor. Milli kültüre sahip çıkmak, öğrencilerin kendilerini ve tarihlerini tanımaları, tarihi mirasa sahip çıkmak bizler için çok değerli. Bugün o günlere geri döneceğimiz, gurur duyacağımız, çok mutlu olacağımız ve aynı zamanda çok üzüleceğimiz o anları bir destan olarak izleyeceğiz. Öğrencilerimizin sadece kendi tarihlerini bilmelerini değil, sosyalleşmelerini ve grup çalışmalarına dahil olmalarını istediğimiz için bu tür çalışmaları yaptık. Kolejlerin öğrencilerin sadece sınava hazırlandıkları bir yer olmadığını, aynı zamanda kendileri hakkında konuşmalarını, ayağa kalkmalarını ve sahneye çıkmalarını sağlamayı da amaçladığımızı düşünüyor ve inanıyoruz. Bizim için hoş bir fırsat olamazdı” dedi.
‘KLASİK FORMATLARLA KONSERVATUVAR ORTAMINDA EĞİTİM ÇALIŞMASI YAPILDI’
Anadolu Rüyası Kahraman Okulları Sanat Yönetmeni Okan Gürbüz de Anadolu Rüyası’nın bir halk oyunları projesi olmanın ötesinde Türkiye’nin ilk ve tek klasik sahne projesi olduğuna dikkat çekerek şunları ekledi:
‘Cumhuriyet’in 100. yılında Çanakkale’nin ve Milli Mücadele’nin ruhunu 100 gencimizle sahnede kendi folklorik değerlerimizle göstermek istiyoruz. Bu yüzden çok heyecanlıyız. Yaklaşık 5 ilden 100 öğrencimiz 8 ay boyunca illerinden bu eğitimleri alırken, 5-6 öğretmenimiz de bu performans için görev aldı. Sahne sanatları, makyaj, drama ve dans gösterilerini içeren klasik formatlarda konservatuvar eğitim çalışması yapılmıştır. Aslında temel değerlerimizi göstermek ve klasik sahne sanatı ile sahneye taşımak istiyoruz. Bu yüzden birinci olduğumuz için çok heyecanlıyız. Öğrencilerimiz yazdığımız kompozisyona göre kendi illerinde çalışmalarını yürüttüler. Teknik ekibimiz ise 8 ay boyunca yaklaşık 150 bin kilometre yol kat ederek hepsine ulaştı, çalışmalarını takip etti ve yapılanlara baktı. Yıl sonunda sadece 2 günde bir çıkıp bugün sahne aldılar. Çok zor bir iş olduğunu söylemeliyim çünkü normalde tek bir ilde yapılıyor bu tür gösteri sanatları. Ancak biz sosyal sorumluluk bilinciyle tüm Türkiye’de bu işi yapıyoruz.